Kun 31 ud af 321 statuer i Danmark er af kvinder. Det kan DR berette om, i en artikel bragt d. 7/3 2024. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt udtaler til DR, at han mener, der bør rejses flere kvindelige statuer i Danmark.

Af Naja Brix Werner
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil afsætte op mod 50 millioner kroner til opsætning af kvindelige statuer rundt omkring i landet. Det oplyser DR.
Lone Jensen, der til daglig bor i Viborg, synes, at der er mange mandlige statuer i Viborg, men hun ser det ikke som et problem. På den anden side vil det ifølge hende være positivt med flere kvindelige statuer.
”Der er flest mænd,” konstaterer hun.
Det er dog ikke, hvem som helst hun vil have lavet statuer af. Ifølge Lone Jensen skal det være statuer af kvinder, som har gjort sig fortjent til det, blandt andet ved at have en stor historisk betydning.
Hun kan ikke komme i tanke om, hvilke historiske kvinder fra Viborg, der kunne hyldes med en statue, men hun peger blandt andet på kvinder af samme betydning som Margrethe den Første og Karen Blixen.
Spørger man Ulla Sørensen, der er tysklærer på Viborg Private Realskole, er hun enig i, at de kvindelige statuer skal repræsentere nogle kvinder, som har udrettet noget. Ifølge hende er det vigtigt at både mandlige og kvindelige statuer afbilleder mennesker, der repræsenterer noget vigtigt for danskerne:
”For mig skal der ikke bare stilles kvindestatuer op, fordi det er kvinder, det skal have noget med sig,” siger hun.
Ulla Sørensen mener, at der skal være repræsentation af begge køn, når folk ser statuer rundt omkring i bybilledet, men understreger, at det stadig skal være folk af betydning.
”Der er ikke noget ved at spejle sig i nogen, der ikke er noget.”
Hvem, der eventuelt skal præge bybilledet ved Ulla Sørensen heller ikke. For hende er det ikke vigtigt, hvilket status personen har haft, for at der kan sættes en statue op af vedkommende.
”Det kan være nogle, som har gjort noget godt. Det kunne være en sygeplejerske eller en, som havde kæmpet for rettigheder,” siger hun.