
I år runder bageriet Byens Kagemand i Frederiks deres 40-års jubilæum, og det bliver til sommer fejret med en byfest og midtjysk kagebord
Af Lavrentija Søndergaard og Juliane Mackensie Højmose
Tal fra Danmarks statistik viser, at antallet af bagere i Danmark de seneste 20 år er blevet halveret, fra 1200 til 600 bagerier. Den statistik trodser Byens Kagemand i Frederiks dog, når de i år fejrer deres 40-års jubilæum.
Ifølge stifter og ejer af bageriet, Lars Trier, skyldes bageriets overlevelse gennem flere årtier blandt andet godt håndværk og hårdt arbejde. Dernæst er det også essentielt, at man følger med tiden og udvikler sig løbende – også selvom man er et bageri i en lille landsby i Midtjylland.
“Selvfølgelig er vi arbejdsomme, men det handler i høj grad om, at vi er med på det nyeste. Ting ændrer sig hele tiden, og der tror jeg, det er vigtigt, at man følger med,” siger han og fortæller desuden om den nyeste trend, de er hoppet med på: “Det vi arbejder på lige nu, er at udvikle vores egen surdej, for det er blevet så populært at putte surdej i alting.”
Jubilæet skal til sommer fejres med byfest, der inkluderer livemusik, hoppeborg og midtjysk kagebord, som er bageriets take på det sønderjyske af slagsen. Festen skal afholdes for at takke borgerne i den lille by, for deres støtte til bageriet.

Bageriets op- og nedture
Lars Trier slog dørene op for bageriet i 1984, som han i dag ejer med sin kone, Iben. Selvom bageriet i dag kører bedre end nogensinde, har branchen budt på både op- og nedture i årenes løb.
“Der har været perioder, hvor det var svært at få det til at løbe rundt, men så må man jo bare knokle to timer ekstra hver dag. De høje energipriser har også været så stor en udfordring, at min kone jublede, da elpriserne faldt til 64.000 om måneden.”
Udfordringer er dog ikke, hvad Lars Trier husker bedst, når han ser tilbage på sine 40 år som selvstændig i branchen.
“Det, der står klarest for mig efter 40 år, er alle de unge mennesker. Hvis jeg skulle have lavet noget andet end at være bager, så skulle det være én, der samlede alle de unge mennesker op og fik dem på rette spor igen. Men så fandt jeg jo ud af, at det gør jeg faktisk allerede.”
Gennem tiden har både skoletrætte unge, tidligere alkoholikere og mennesker der er flygtet fra f. eks. Ukraine arbejdet i bageriet, og Lars lægger stor vægt på inklusion.
“Nogle gange kan man godt se en vis diskriminering af udlændinge i forhold til, hvad de egentlig kan, synes jeg. Der er mange danskere, der stiller en barriere op, hvor jeg siger; kom til mig, vis mig hvad I kan” fortæller han.
Generationsskifte på vej
Efter 40 år, lakker tiden som ejer af Byens Kagemand mod en ende for Lars.
“Jeg er i gang med at lave en model til, hvordan bageriet kan overtages, så der kan komme et ungt menneske og gøre det, uden vedkommende skal pantsætte både kone, bil og hus” fortæller han.
Men Lars Trier har ikke tænkt sig at lægge bagningen på hylden, selvom han går på pension indenfor få år.
“Så vil jeg tage ud i mit sommerhus, og så vil jeg bage til min familie og mine naboer derude.”
Men inden han når så langt, skal der produceres brød og kager til hele landsbyen den 1. juni, når bageriet fejrer, at de har holdt driften i gang i 40 år.
Video: Juliane Mackensie Højmose