
Viborg Stifts Folkeblad fik fredag d. 1. marts 34-årige Andreas Søndergaard som ny chefredaktør. ”Jeg har ikke drømt om at være leder på lokalaviser for områder, der ikke sagde mig noget; det er fordi, Viborg betyder noget for mig.”
Af Oskar Berg Enemark
Det er med en sjælden rolighed og et smil på læben når Andreas Søndergaard, den nye chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad, beskriver kontrasten til sin nye stilling med ordene: ”Én ting er, at der er mange opgaver, men de stikker også i alle mulige retninger. Så der er meget at forholde sig til.”
Det er store sko, han skal udfylde, efter at forhenværende chefredaktør, Lars Norup, gik på folkepension ved udgangen af februar 2024. Lars Norup var på avisen som journalist i næsten 40 år, og var chefredaktør i de seneste 23 af dem.
Andreas har været på Viborg Stifts Folkeblad siden han i august 2011 fik praktikplads på avisen. Praktikpladsen blev afløst af en fastansættelse i 2014, hvorfor han nu i ti år, har været journalist med Lars Norup, som chefredaktør. ”Jeg er glad for at skulle tage over efter Lars. Det flade hierarki og den store tillid til at medarbejderne passer deres ting og får lavet deres historier. Det er den måde jeg også håber og tror, jeg selv bliver som chef.”
Hjemmefronten
Der er et større ansvar, og naturligt større arbejde, i at være chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad. Dets effekt på hjemmefronten, er Andreas meget afklaret omkring. Han har ofte været vant til at være den, der har børnene på hhv. fire og seks år om morgenen, når hans kone har været på arbejde som sygeplejerske.
Familien er både stolte af Andreas og spændte på, hvad der venter, og Andreas har også sine egne prioriteter, hvad angår familien: ”Børnene går til svømning om tirsdagen, og det er mig der tager den. Det er én af de ting jeg prioriterer.”
En ny rytme
Det var med socialområdet, som sit primære stofområde, at Andreas Søndergaard begyndte sin journalistiske karriere på Viborg Stifts Folkeblad for ti år siden. Skiftet til nu at være chefredaktør beskriver han med ordene: ”Før sad jeg og passede min egen lille biks, mine stofområder og historier. Nu skal jeg forholde mig til 117 ting hver dag.”
Efter en hektisk uge på redaktionen, som følge af Konservative-formand Søren Pape Poulsens bortgang lørdag d. 2. marts, har Andreas endnu svært ved at forestille sig en ’klassisk dag’ som chefredaktør. Han har dog et bud på, hvordan den kunne se ud:
Mellem kl. 07-08 møder han ind, og danner sig et overblik over dagen og de vigtigste historier.
Herefter, skriver han dagens leder, efterfulgt af redaktionens samlede morgenmøde.
Dernæst, har han samtaler med kollegaerne om, hvad de arbejder med, for bagefter at planlægge næste dags avis i samarbejde med redaktionschefen.
Og som han selv siger det med et smil på læben: ”… og så 117 andre ting indimellem.”
Redaktionel kursændring
Én af de ting, som Andreas ønsker at gøre anderledes ift. hvordan redaktionen har arbejdet førhen, er deres grundlæggende tilgang til organisering. I mange år har redaktionen været inddelt i de geografiske områder i Viborg Kommune, hvilket han gerne vil ændre. Det betyder, at redaktionen får mere fokus på den enkelte historie, fremfor først at se på nyhedsdækningen fra et geografisk perspektiv.
Derudover, betyder den nye organisering også, at de ansatte hos Viborg Stifts Folkeblad, får ansvar for hvis ikke et større, så flere stofområder. ”Vi kommer til at organisere os anderledes, så vi er mindre sårbare. Der vil være flere, der ved noget om større stofområder.” – fortæller Andreas Søndergaard om den nye struktur.
Hvor er du om 23 år?
Aspirationer, om at skulle være leder har Andreas ikke haft som sådan. I hvert fald ikke for hvilket som helst nyhedsmedie eller avis. Han fortæller både kort og godt, at han aldrig har taget hverken lederkurser eller mellemlederstillinger, for at bane vejen til en stilling som chefredaktør. ”Jeg har ikke drømt om at være leder. Jeg har drømt om at være leder her.” – siger han meget afklaret.
Lars Norup var chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad igennem 23 år. Andreas selv, mener at det både ærlige, men også oplagte svar, er at han sidder i samme stol, når årstallet er 2047. ”Jeg håber at jeg står i spidsen for byens avis. Men det er i virkeligheden op til folk derude.” – Siger han, imens han kigger ud ad vinduet.
Da Andreas i januar 2014, blev ansat efter sin praktikperiode, udtalte han til viborg-folkeblad.dk: ”Det er lidt ligesom en fodboldspiller, der vender hjem til sin barndomsklub.”
Hvis Andreas her ti år senere, i marts 2024, skal lave en fodbold-sammenligning, ifm. med sit skifte ind i rollen som chefredaktør, lyder det at han nu er ”den spiller på holdet, som lige pludselig skal være spillende træner.”