
Efter fem måneders vinterpause trak de frivillige bypedeller i Stoholm endnu engang i de orange veste, som landsbyens borgere kender dem på. Denne sæsons første oprydningsdag bød på sjove fund og fællesskab, mens de frivillige arbejdede på at gøre byen ren og indbydende
Skrevet af Lavrentija Søndergaard og Juliane Mackensie Højmose
I går, tirsdag d. 5. marts tog bypedellerne i Stoholm fat på en ny sæson af oprydning i byen. Korpset består af 14 frivillige, der én gang om måneden mødes for at samle skrald, rydde op og fjerne ukrudt for at holde byen ren. Det yngste medlem af gruppen er Ruth Pedersen på 68 år. Hun fortæller, at dagen i går gik med at samle affald og gøre byens springvand rent.
“I går var det koldt. Hundekoldt. Men vi er ikke kede af at lave noget,” fortæller hun.
Til trods for kulden, bød dagen alligevel på sjove fund.
“Det sjoveste jeg fandt i går, var en brugt graviditetstest, så det kan jo være, at byen snart får en lille ny borger” siger Ruth.
Blandt borgerne i Stoholm, er der også stor begejstring over, at pedellerne skyder en ny sæson i gang.
“De gør et stort stykke arbejde, og vi er rigtig mange i byen, der støtter dem,” fortæller Peter Hansen, der er født og opvokset i Stoholm.
Ifølge Peter Hansen, gør det en stor forskel i bylivet, når bypedellerne er til stede:
“Der er sket en træls udvikling de seneste par år, hvor der er meget mere svineri, så det kan virkelig ses i bylivet, at pedellerne gør en forskel.”

Bifald fra Viborg Kommune
Det er ikke kun beboerne i Stoholm, som glæder sig over, at bypedeller tager arbejdshandskerne på endnu en sæson. Næstformand i Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune, Sofie Ringgaard Schøning (C), er taknemlig for den indsats, som fortsætter igen i år.
“De frivillige i Stoholm skal have et kæmpe bifald for, at de har lyst til at blive ved endnu en gang. Deres arbejde er til stor gavn for lokale og udefrakommende.”
Bypedellernes bidrag kan også mærkes i kommunen. Når mennesker har ting at være fælles om og får noget i hænderne, så smitter det positivt af på kommunens borgere og deres sundhed, mener Sofie Ringgaard Schøning. Netop denne effekt ser Ruth Pedersen også i sin landsby.
“En tredjedel af de frivillige i Stoholm er enlige. De kommer udenfor, fordi der er noget at være fælles om. Det betyder noget at komme ud og lave en fysisk opgave,” fortæller hun.
Derudover har de frivillige i Stoholm og Viborg Kommune begge en interesse i, at der fortsat holdes liv i de mindre byer, hvilket kan få folk til at blive boende.

Skemalagte arbejdsområder
Selvom Ruth nyder at være bypedel, er det vigtigt for hende, at der fortsat er klar opdeling mellem kommunens og de frivilliges arbejdsopgaver den kommende sæson.
“Vi skal passe på, at vi ikke bliver arbejdsfolk for kommunen. Det er vigtigt, at der er klare retningslinjer for, hvad vi laver, og hvad de laver.”
Arbejdsfordelingen er også noget, man hos Landdistriktsudvalget er opmærksomme på i det kommende år. Kim Dongsgaard (V) formand for udvalget skriver i et skriftligt svar til HvemHvadHvorViborg:
“Bypedellernes fokus er ikke at lave kommunens opgaver – deres fokus er at gøre noget ekstra, som får deres lokalområde til at stå knivskarpt.”
Kim Donsgaard påpeger desuden, at han oplever, at kommunen og bypedellerne sammen leverer et fornuftigt niveau i forhold til at holde landsbyerne præsentable.
Netop formålet med at vedligeholde landsbyerne har været fokus for Viborg Kommune, siden de startede projektet op med bypedellerne i 2018. På seks år har mere end 20 landsbyer i kommunen sluttet sig til ideen med de frivillige i orange veste.
