
Siden åbningen i september 2022, har bageriet Simpel Surdej sørget for hjemmebagt brød og mørkristet kaffe i højkvalitet til Viborgs indbyggere. Efterspørgslen blandt Viborgenserne har været så stor, at en udvidelse af butikkens kapacitet nu er værd at overveje
Af Gustav Petz og Alfred Lykke Jeppesen
Da Simpel Surdej åbnede dørene for første gang i september 2022, var det store spørgsmål, om Viborg kunne bære konceptet, der fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet.
Dengang lød svaret fra en ydmyg og spændt Peter Jespersen:
“Nu må vi se. Jeg er rigtig glad for mit job, men har også kunnet mærke på mig selv, at jeg blev nødt til at prøve det her af”
Simpel Surdej skriver i et opslag på deres instagram side, at de har planer om at udvikle deres koncept
“Vi kan fortælle at vi arbejder på at opgradere vores kapacitet. Bygningen vi huserer, er gammel og sætter nogle helt naturlige begrænsninger deraf. Men vi vil ikke bytte dets sjæl for noget andet sted derude”.
Halvandet år senere, er Simpel Surdej her stadig, og de har ingen planer om at lukke. Tværtimod.

Klar til opgradering
Udadtil er der rigtig meget der fungerer for Simpel Surdej, der er glade kunder, diske fyldt med det lækreste bagværk, den helt rigtige kaffemaskine, og et personale af dygtige baristaer.
Men ude bagved, i det allerhelligste, køkkenet, er situationen en anden. Her er det stadig gamle, tunge og utilregnelige industrikøkkenmaskiner, der for længst har aftjent deres værnepligt, der bruges til fremstilling af alle lækkerierne.
“Vi er nu et sted, hvor det meste udadtil fungerer, og nu skal vi til at optimere på alt det bagvedliggende”
En ny ovn, flere ampere og nyt forstærket gulv er nogle af de ting der er på tegnebrættet for Simpel Surdej.
Det er omfattende planer, men det er nødvendigt når ambitionen er at være de bedste indenfor branchen. Målet er at være lige så dygtige som de etablerede og kendte steder i København og Århus. Vejen til succes skal findes i det rene
koncept og det gode håndværk.
Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi vil lave det bedste. Vi vil lave det samme, som der bliver lavet de bedste steder i Aarhus og i København, og resten af verden for den sags skyld. Jeg tror på, at noget af det bedste bagværk i verden, det er i Danmark lige nu

“Københavnerbrød” i provinsen/storbys tendenser i Viborg
Da Simpel Surdej åbnede dørene i september 2022, stod Viborg overfor en gastronomisk udfordring. Ugeavisen ViborgNyt stillede det skæbnesvangre spørgsmål: om “Viborg kunne bære konceptet”.
Peter Jespersen, den ydmyge drivkraft bag bageriet, svarede dengang med en blanding af spænding og beslutsomhed: “Nu må vi se. Jeg er rigtig glad for mit job, men har også kunnet mærke på mig selv, at jeg blev nødt til at prøve det her af.”
Halvandet år senere er Simpel Surdej ikke blot overlevet, men de blomstrer, og der er ingen planer om at sænke tempoet.
Simpel Surdejs vision er klar – producér mindre, men bedre. Peter Jespersen uddyber: “Vi har en overordnet ambition om at sætte fokus på kvaliteten frem for kvantiteten.” Et paradigmeskifte i en bys opfattelse af bagerier og priser kræver arbejde, men Simpel Surdej har holdt fast i deres identitet og kvalitetsstandarder siden 2022.
At implementere et paradigmeskifte kan virke som en betydelig opgave, men det kræver en indsats for at ændre en bys opfattelse af, hvad en bager er, og hvorfor prisen på et brød kan være 50 kr.
Den største udfordring ved at indføre konceptet i Viborg er helt klart at fortælle historien om at håndværket og gode råvarer koster mange penge. Det er derfor brødet og kaffen er dyrere. Og jeg vil faktisk sige, at vores kaffe ikke er særlig dyr, i forhold til kvaliteten
Det er en opgave, der er lettere sagt end gjort. Hvorfor det også bliver et afgørende element, i bageriets identitet at vedligeholde det niveau, de har lagt for dagen, siden de åbnede i 2022.
Vi har kunder, der kommer herop stadigvæk, og synes at det er dyrt. Men hvis der kigges ind i arbejdstid og omkostninger, så vil de blive overrasket, fortæller indehaveren overbevisende.
Kan Viborg rumme konceptet
Spørgsmålet om, hvorvidt Viborg kan bære Simpel Surdejs, noget uvante koncept, set med provins-briller, er der ikke et konkret svar på. Selv er indehaverne fuldstændigt overbeviste om, at det ikke ville kunne køre rundt, hvis ikke de havde den store platform på de sociale medier.

Med over 117.000 følgere, bare på Instagram, 13.000 likes på Facebook og 10.000 abonnenter på YouTube, er åbningen af deres bageri ikke gået ubemærket hen. Hverken i Viborg eller på nationalt plan.
Hvis man går en tur i storbyerne, og leder efter en god kop kaffe, så er der rigtig mange valgmuligheder. Her er valgmulighederne ikke lige så store, men på grund af vores platform, kan vi gøre opmærksomme på os selv og vise at vi laver noget anderledes og fedt. Det er det, der gør, at vi kan få tandhjulene til at køre.
Med sådan en bred følgerskarer, ville det typiske valg nok ikke være at stifte en biks i provinsen. For at nå bredest ud, og gøre sig selv attraktiv, ville det oplagte være at søge mod Aarhus og København. Her har særligt surdejsbagerier, over de sidste par år, oplevet en enorm kontinuerlig vækst. Noget de to ejere også selv benytter sig af, og ofte besøger de mest populære steder, for at se hvad der rør sig og suge en masse ny inspiration.
Selvom det udadtil kan virke som om, at man skruer dem ned, ved at placere sig i en provins, er ambitionerne stadigt tårnhøje. Peter Jespersen afviser dog fuldstændigt, at de nogensinde bliver en kæde.
Når du ikke selv står i din butik, er du måske lidt mere ligeglad med, hvad der foregår, eller hvad der bliver langet over disken. Det er sådan noget, jeg skal passe på med at sige, men det er sådan det er.

En stor del af den værdi, han finder i at drive virksomheden er, at det er lokalt, og at han selv kan være med til at bidrage og bibeholde bageriets sjæl og identitet.
Jeg har ikke drømme om at skulle ud og ekspanderer og have butikker alle mulige steder, jeg vil hellere bare have en butik, som er et flagship, hvor alt, der foregår in-house, bare er pissegodt”
Fremtiden for Simpel Surdej ser altså overvejende lys ud, og spørgsmålet om, hvorvidt byen kan bære konceptet, begynder at virke indlysende.