Viborg Miniby planlægger jubilæumsfejring til sommer: “Det skal være en stor festdag!”

På hjørnet mellem Sankt Mathias gade og Sct. Mogens Gade ligger området bag “rektors lysthus” øde hen i sand og grus. Området kendes af lokale viborgensere som Latinerhaven, men i Viborg Miniby er de endnu ikke nået til anlæggelsen af den historiske have, men det bliver der snart lavet om på. 

 

Af Ulrikke Holm Christensen og Regine Farhadi

 

I slutningen af marts påbegynder museet Viborg Miniby arbejdet med at lukke et af de få huller i miniatureversionen af Sct. Mogens Gade, som ellers står næsten færdig, som den så ud i år 1850. 

Planen er, at anlægget skal stå klar til sommer, og det er der en helt særlig grund til. Viborg Miniby kunne nemlig fejre 25-års jubilæum i december sidste år. Foreningens medlemmer fejrede det med en middag med ægtefæller og partnere, men den helt store fejring skal holdes til sommer, hvor det forventes, at både Latinerhaven og flere nye bygninger skal stå klar til indvielse.  

Foreningens bestyrelsesformand Leif Møller fortæller, at fejringen endnu ikke er planlagt i detaljer, men at en ting er sikker: 

“Det skal være en stor festdag!”

 

Sct. Mogens Gade i Viborg Miniby, set fra Reberbanen. Foto: Regine Farhadi.

 

Beboerne i Sct. Mogens Gade, som kender meget til de gamle bygninger i gaden, skal inviteres. Det skal Minibyens investorer og samarbejdspartnere også, og så regner Leif med, at der skal serveres lidt forfriskninger, og at der kommer noget underholdning.

 

 

Mød en minibygger

Karen er Minibyens eneste aktive kvindelige medlem, samt foreningens alderspræsident. Derudover var hun med til at stifte foreningen for 25 år siden. Video: Regine Farhadi 

 

Hvordan anlægger man en mini-have? 

Selvom anlæggelsen af Latinerhaven er planlagt til at starte i slutningen af marts måned, er ikke alle projekteringsdetaljer på plads endnu. Leif Møller fortæller, at der skal lægges kunstgræs, og så skal der mures en miniatureversion op af den stensætning, som omkranser haven. Desuden skal de fingernemme minibyggere have konstrueret det runde springvand, som endnu pynter i haven. 

 

Latinerhavens karakteristiske runde springvand. Foto: Ulrikke Holm Christensen.

Den oprindelige Latinerhave er beplantet med forskellige bede med både forårs- og sommerblomster, samt stauder og snapseurter, og den slags er ikke let at skabe i miniatureformat. Derfor er der stadig en del uvished, om hvordan den problematik skal løses, men Leif Møller er fortrøstningsfuld. 

“Måske planter vi lidt småplanter eller bonsai-træer”. 

 

Venter på vejrguderne

I værkstedet står en bygning allerede klar og venter på, at blive flyttet ud på sin plads. Rundt om den arbejder foreningens medlemmer, minibyggerne, hårdt på yderligere tre huse, som man håber på at få klar til sommerens jubilæumsfest, men særligt én ting spiller en vigtig rolle i forhold til fejringen. Vejret skal være med dem. 

“Vi gider ikke gå og fryse”, siger bestyrelsesformand Leif Møller med et lille grin, da han forklarer hvorfor den færdige bygning endnu ikke er kommet ud på sin plads på det udendørs museum. 

Vejret er da også en af årsagerne til, at minibyggerne har valgt at udskyde fejringen af deres 25-års jubilæum, som egentlig var i december. Leif fortæller, at de venter til sommer, da de gerne vil have godt vejr på dagen. Det giver også minibyggerne tid til at færdiggøre latinerhaven og de tre huse, der har en del arbejdstimer igen, før de er helt klar. 

Selvom husene er i størrelsesskala 1:10, tager det som regel minibyggerne et par år at opføre en konstruktion. Det skyldes både, at de selv fremstiller alle mur- og tagsten til projekterne, men også at der kæles meget for detaljerne. Minibyggerne har en fotograf, som fotograferer de oprindelige bygninger ned til mindste detalje, så ikke én sten bliver sat forkert, og hver en lille detalje er muret korrekt op.  

Særligt bygninger som det gamle rådhus kan tage en del tid at færdiggøre. Dels fordi det er en stor bygning, som kræver at flere minibyggere arbejder på bygningen på samme tid, men også fordi bygningen stadig står på domkirkepladsen i Viborg, og det får minibyggerne til at øge deres, i forvejen, store opmærksomhed på detaljerne, fortæller Svend Åge Carlsen, som er med til at opføre rådhuset.

For på de bygninger, som stadig eksisterer i Sct. Mogens Gade, kan museets besøgende gå ud i byen og holde originalerne op mod miniatureversionerne, og så skal detaljerne være i orden. 

 

Georg Dalberg og William Sørensen arbejder på konstruktionen af Det Gamle Rådhus. Foto: Ulrikke Holm Christensen.

Det gamle rådhus mangler ikke meget, før det kan flyttes ud på sin plads i gaden. Georg Dalberg, William Sørensen og Svend Åge Carlsen arbejder i øjeblikket på monteringen af tagsten. Minibyens billedskærere og smede har også både vinduer, døre og husets karakteristiske vejrhane klar til montering, så bygningen kan indvies til sommerens jubilæumsfejring.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *